top of page
  • Writer's pictureLucy

3x glamping in (Noord)-Ierland

Updated: Oct 26


Dat het in Ierland vaak regent kan ik niet ontkennen. Nu ben ik zelf een liefhebber van het klimaat waar het weer met het uur verandert. Met storm en regen wordt het immers extra gezellig binnen: haardvuurtje, muziek & mulled wine en je hoort de Ieren en mij niet klagen. De Denen hebben het woord hygge ervoor en de Ieren het woord craic. En wij kennen natuurlijk als geen ander de oer-Hollandse gezelligheid.


Kamperen in het Ierse klimaat is wel een ander verhaal, daar is het simpelweg niet zo geschikt voor. Toch is de laatste jaren een mooie glamping scene ontstaan, met knusse houten cabins en speciaal ontworpen pods. Wij probeerden het afgelopen jaar deze drie uit.


Glamping 1 Bective Mill - Boyne Vallei

Bective Mill Glamping & Camping is een unieke en charmante bestemming aan de rivier de Boyne en vlakbij een aantal bijzondere ruïnes. We overnachtten 1 nachtje in een van de knusse houten cabins op het groene veld naast de oude molen. Er zijn hier ook sauna cabines en enkele plekken voor een caravan. Een soort hippie achtige community in een typisch Ierse setting. In de cabins heb je overigens volledige privacy en een eigen badkamer en keukentje.

Bective Mill is een oude graanmolen gelegen in county Meath. De molen staat in het dorpje Bective, in de buurt van Trim, en dateert uit de 19e eeuw. Het is een van de weinige overgebleven watermolens in Ierland en vertegenwoordigt een belangrijk stukje agrarische en industriële geschiedenis. De molen speelde een essentiële rol bij het malen van graan tot meel voor de lokale gemeenschap. De molen heeft een karakteristieke architectuur die typerend is voor watermolens. Het heeft een waterrad dat werd aangedreven door het stromende water van de rivier. Het gebouw zelf is vaak gemaakt van steen en heeft historische details die het uniek maken.


Hoewel de molen niet meer in bedrijf is als een actieve molen, heeft het een tweede leven gevonden als een historische site en een plek van cultureel belang. Bezoekers kunnen de molen bezoeken en meer leren over zijn geschiedenis. De molen ligt in een schilderachtige omgeving aan de oevers van de rivier de Boyne, waardoor het een aantrekkelijke plek is voor wandelaars en liefhebbers van historische architectuur.

Op de website van deze glamping lees je: "De chalets met A-frame bieden een comfortabele en charmante glamping-ervaring, met moderne voorzieningen en een rustieke inrichting. Gelegen te midden van weelderig groen en langs een rustige rivier in de prachtige Boyne Valley, biedt onze camping ook andere voorzieningen ter plaatse, zoals een sauna en een café. Of u nu op zoek bent naar een rustig toevluchtsoord in de natuur of een avontuurlijke ervaring, Bective Mill Glamping & Camping is de perfecte keuze voor uw volgende vakantie."


Bective wordt genoemd in het historische English Prayer Book uit de Middeleeuwen

Glamping 2 In de Mourne Mountains in Noord-Ierland


Onze overnachting in een pod aan de voet van de Mourne Mountains vond ik heel bijzonder. Je krijgt een van de vijf pods toegewezen met een eigen badkamer en klein keukentje. Helaas hadden we dat weekend weinig zon, maar het uitzicht was desalniettemin geweldig, midden op het platteland tussen de bergen. We keken uit op de Shanlieve (626 m.), zie foto. De volgende ochtend zagen we van dichtbij een rode wouw overvliegen, een indrukwekkende roofvogel die op slechts enkele plekken voorkomt en na uitsterven opnieuw is geïntroduceerd.


De Mourne Mountains

De Mourne Mountains liggen in het oosten van Noord-Ierland, in county Down. Ze strekken zich uit over een gebied van ongeveer 1.700 vierkante kilometer. Slieve Donard is het hoogste punt in de Mourne Mountains en is het hoogste punt van Noord-Ierland. De Mourne Mountains staan bekend om hun prachtige landschappen, met steile granieten pieken, diepe valleien, schilderachtige meren en dichte bossen. De granieten formaties geven het gebied een uniek uiterlijk.


Alhoewel wij het bij een mooie wandeling hielden, is het gebied ook een populaire bestemming voor klimmen, fietsen en paardrijden. Er zijn tal van wandelpaden en routes om te verkennen, variërend van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende bergbeklimmingen.


Silent Valley Reservoir

Dit stuwmeer is gelegen in de Mourne Mountains en voorziet een groot deel van Belfast en omliggende gebieden van drinkwater. Het is ook een populaire plek voor wandelaars en natuurliefhebbers. Een deel van Game of Thrones werd gefilmd in de Mourne Mountains, waardoor het gebied een bestemming werd voor fans van de show (ik niet).


Een groot deel van de Mourne Mountains valt onder het Mourne Area of Outstanding Natural Beauty (AONB), wat betekent dat het gebied wordt beschermd vanwege zijn uitzonderlijke natuurlijke schoonheid.


Glamping 3 Strangford Lough in Noord-Ierland

Strangford Lough is gelegen in het oostelijke deel van Noord-Ierland, in county Down. Het is het grootste getijdenmeer van het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het is een diepe inham of fjordachtige zeearm en staat bekend om zijn prachtige landschap: talloze inhammen, eilanden en schiereilanden. We zagen vanuit het huisje continu groepen ganzen overvliegen wat een prachtig gezicht was.


Een groot deel van Strangford Lough is aangewezen als een nationaal natuurreservaat vanwege zijn natuurlijke rijkdom. Het biedt een habitat voor vele trekvogels en wadvogels.


Het dorpje Strangford is een pittoresk dorp pal aan de monding van Strangford Lough en heeft een aantal koffietentjes en goede (vis)restaurants.


Oversteek met de ferry

Er is een veerdienst die het meer oversteekt van het dorp Strangford naar Portaferry, daar hadden wij geen tijd meer voor, maar wie weet een volgende keer. Hier terugkomen is bepaald geen straf ;)


in het dorpje Strangford

Heb je ook een leuke glamping ervaring in Ierland gehad? Laat het me weten in de comments hieronder.


28 views2 comments
bottom of page