top of page
  • Writer's pictureLucy

4 tips om schrijfinspiratie te laten stromen


Afbeelding via Pixabay

Inspiratie en energie kunnen we beide niet vastpakken, maar we weten maar al te goed als we het hebben. We zijn productief, vergeten de tijd en ons hoofd tolt ervan. Vastlopen is helemaal niet erg, dat betekent vaak dat je even afstand moet nemen. Om met frisse ideeën terug te keren, kan je deze vier dingen doen. Inspiratie is net als energie, en wat is het heerlijk als die stromen.


1.Actieve meditatie

Als je net als ik, niet goed stil kan zitten om te mediteren, dan is wandelen jouw actieve meditatie. Ik ben nog nooit van een wandeling thuisgekomen zonder nieuwe ideeën. Wandelen heeft een eigen dynamiek, die niet vergelijkbaar is met een uur afbeulen in de sportschool. Begin eerst met mindful wandelen. Dit betekent niets meer dan je zintuigen ‘aan’ zetten. Wat zie je, hoor je, ruik je? Voel je de wind door je haren? Als je daarna in gedachtestromen terecht komt, is dat helemaal niet erg. Het denkproces is inmiddels verdergegaan, ook als je het niet doorhebt.


2.Zoek water op

Water is in alle opzichten goed voor ons. Je hersenen hebben water nodig om te kunnen functioneren. Ook is wetenschappelijk bewezen dat het uitkijken over water ons rustiger maakt. Wallace Nichols noemt dat onze ‘blue mind’. Hij zegt dat niet alleen onze hartslag omlaaggaat in de buurt van open water, ook zouden we creatiever worden. Je hoeft hiervoor niet per se vlak bij zee te wonen, een meer, plas of kanaal volstaat ook.


3.Vraag feedback aan je beste vriend of vriendin

Ik hoor je denken ‘Ja, maar die zal aardig reageren op wat ik schrijf’. Dat is precies de bedoeling! Vooral als je in de beginfase zit van je werk, maar je hebt wel al iets waar je zelf tevreden over bent, dan kan positieve feedback heel stimulerend werken. Zo heb ik tijdens het schrijven van mijn eerste reisboek het voorwoord opgestuurd naar mijn beste vriendin. Ik verwachtte dat ze een leuke reactie terug zou sturen, maar ze verraste me toch door te zeggen dat ze ‘kippenvel’ kreeg. Dat gaf een leuke boost.


4.Vraag het universum

Als je iets heel graag wilt, komt daar een energie vanuit. Soms weet je dat je een verhaallijn of personage te pakken hebt, maar het lukt niet om het concreet te maken. Neem dan een stapje terug en leg het neer bij het universum. Zweverig? Jazeker, maar je zal zien dat het een rust geeft, en dat je ongetwijfeld op een of andere manier een antwoord krijgt.


Deze blog is ook verschenen op schrijven online.

14 views0 comments
bottom of page