top of page
  • Writer's pictureLucy

5x wandelen op Beara Peninsula: Ierland op z'n mooist

Updated: Aug 14, 2022



Beara Peninsula, ofwel Schiereiland Beara, is wat mij betreft een must see aan de Ierse westkust. Het is kleiner, iets onbekender en rustiger dan de Ring of Kerry en minstens zo indrukwekkend. Het klimaat is hier onstuimig én subtropisch. Dit zijn mijn favoriete wandelingen op een rij.


1. Wandeltip: Dunboy Castle rondwandeling

Een van de mooiste wandelingen die ik maakte op dit schiereiland ligt nogal verscholen en je rijdt er makkelijk aan voorbij. Volg bij het verlaten van havenplaatsje Castletownbere de bordjes voor Puxley Manor. Je rijdt langs een reusachtig Harry Potter achtig landhuis en komt bij de ruïne van een 15de-eeuws kasteel. Hier kan je de auto parkeren.


De ruïne is nu niet veel meer dan een stapel stenen, maar ooit het fort van de oppermachtige O'Sullivan Bere clan, die grote delen van het schiereiland in bezit had. Meerdere malen moesten ze zich zien te verdedigen, bij een veldslag in 1602 raakte het fort echter grotendeels verwoest.


Bij de ruïne begint een wandelpad dat je langs de baai leidt en door Dunboy Forest. Het geeft uitzicht over de landtong en Ardnakinna Lighthouse. Bij helder weer is dit niets minder dan een schitterende wandeling die fysiek makkelijk te doen is. Eenmaal op de punt van de landtong kun je ervoor kiezen verder te gaan en iets meer klimwerk te verrichten. Door het hoger gelegen bos maak je een loop weer terug naar de parkeerplaats.


Dunboy Castle rondwandeling



Typisch Iers: fairy doors!

Langs de baai en door Dunboy Forest

Castletownbere

Wie Glengariff aan het begin van het schiereiland uitrijdt komt al snel in het minder toeristische Castletownbere. Boeren scheuren hier op hun trekkers over het centrale plein. Aan ditzelfde pleintje vind je een paar gezellige pubs (waaronder McCarthy's, die op de cover van bestseller McCarthy's Bar staat), een heerlijk visrestaurant en een fish 'n chipskraam die de vangst van de dag verkoopt.


Achter het plein varen de kleurrijke vissersboten af en aan. Wikipedia vertelt mij dat dit met een vloot van 60 schepen de grootste haven van het land is voor de vangst van witvis (kabeljauw, heek etc.). Dat zou je niet zo snel zeggen. Als ik door het dorpje loop, vind ik het voornamelijk klein en charmant, ondanks de scheurende boeren.


Vissershaven Castletownbere

Church of the Sacred Heart, Castletownbere

Castletownbere met McCarthy's Bar


Boven en onder Castletownbere

2. Wandeltip: naar stenenkring Teernahillane

Stenenkring (ring fort) Teernahillane is geen spectaculaire attractie maar wel een leuk doel voor een wandeling van een klein uur net buiten het dorp. Je loopt over de binnendoorwegen langs boerenvelden met schapen en koeien (en een enorme stier!). Een klein hekje geeft toegang tot de archeologische plek, aan de voet van berg Knockoura.


Stenenkring Teernahillane, net buiten Castletownbere

Bloemeneiland Garnish Island

Garnish Island is een van de verborgen pareltjes van West Cork. Het eiland ligt in de haven van Glengarriff en in de baai van Bantry (ga voor de lekkerste mosselen naar Bantry). Dit bloemeneiland heeft een verzameling zeldzame en exotische planten van over de hele wereld, de setting maakt het simpelweg idyllisch. Je komt er met de ferry van Glengarriff, de oversteek duurt een kwartiertje, of kies voor een langere tocht van 90 minuten. Het boottochtje is minstens net zo leuk als het eiland zelf. Zeehonden worden hier vaak gespot.


Glengarriff

Palmbomen! Het klimaat is hier subtropisch en 19de-eeuwse rijkelui voelden zich geïnspireerd door hun reizen overzees om exotische planten en bomen aan te laten leggen (zie ook de tuinen van Lauragh). De uit Zuid-Afrika afkomstige Crocosmia (Montbretia) gedijt goed in Kerry en Cork en hun fel rood-oranje bloemen kleuren de bermen in de zomermaanden.


De naam Glengarriff komt van het Gaelic voor ruige vallei (‘rough glen’) en dit kustplaatsje ziet men als de toegangspoort tot het Beara Schiereiland. Het is dan ook ietwat toeristisch met veel hotels, B&B's en souvenirwinkeltjes. Niet zo gek dat men hier graag verblijft want de bosrijke omgeving en ligging aan de baai maken dit een prima plek voor een korte trip of langere vakantie.

Schiereiland Beara (Bron: Explore West Cork https://explorewestcork.ie/ )

3. Lady Bantry's Lookout

Van Glengarriff loop je makkelijk het bos in. Hier groeien een aantal van de oudste eiken- berkenbossen van Ierland. Een steil klimmetje brengt je bij Lady Bantry's Lookout met mooi vergezichten. Voor wie reist met kinderen is Bamboo Park leuk: een exotische tuin met dertig soorten bamboe en een speelplaats. Wie sportief is neemt de kajak en gaat de baai op.


De oude kopermijnen van Allihies

Vanaf de kronkelende weg door Barness Gap zie je beneden het dorpje Allihies liggen. In de groene velden staat de schoorsteen van een oude kopermijn. Het vervallen gebouw is een machinekamer geweest die het water uit de mijnen moest leegpompen. Het delven naar koper was tijdens rond 1820 een succes – met 1600 mijnwerkers in dienst - maar het onder water lopen van de mijnen was een groot probleem. De stoommachine uit Cornwall moest uitkomst bieden.


De industrie in Allihies is slechts vijftig jaar winstgevend geweest, vanaf 1870 fluctueerden de opbrengsten dusdanig dat men stopte met de bewerkelijke en niet ongevaarlijke activiteiten.


De 'main road' op Beara

4. Wandeltip: het klimmetje naar de oude mijn

Makkelijk bewegwijzerd is de route van Allihies naar de oude mijngebouwen. In slechts een half uur - of wie verder wilt volgt de Beara Way - zie je de overblijfselen van de ooit winstgevende koperwinning.


Oud mijndorpje Allihies

De veelvoorkomende overgangetjes: stiles

Allihies Copper Mine Trail

Vele wegen leiden naar Rome eh.. Allihies

Allihies heeft kleinschalige accommodatie (B&B's), beneden een strand en meerdere wandelroutes

Langeafstandsroute Beara Way

Emigratie naar Noord-Amerika

Veel van de mijnwerkers die hun baan in Ierland verloren vertrokken naar de Verenigde Staten, waar de mijnen in opkomst kwamen. Ieren uit Cork, Kerry, Mayo en Donegal vonden werk in de kolenmijnen in Pennsylvania en de kopermijnen in Michigan en Montana.


Butte in het noordwesten van de Verenigde Staten was een van de mijnbouwsteden. 'De rijkste heuvel op aarde' werd het genoemd. Eerst won men er vooral goud en zilver, met de komst van elektriciteit steeg ook de vraag naar koper. Rond 1900 was één op de vier inwoners van Butte van Ierse afkomst, het hoogste aantal van elk andere Amerikaanse stad. De keerzijde van de werkgelegenheid waren de vele veiligheidsrisico's. De mijnen van Butte stonden bekend als een van de gevaarlijkste.


Tip: bezoek het Copper Mine Museum in Allihies

Het Copper Mine Museum, gevestigd in een voormalig kerkje, laat meer over de vroegere koperwinning zien met onder meer de oude gereedschappen. Het heeft een goed lunchrestaurant, met een terras achter met mooi zicht over het bergachtige landschap.


5. Wandeltip: van Ballydonegan Beach over de kliffen

Bij Allihies ligt het strand van Ballydonegan, hier zijn toiletten en kan je parkeren. Een aantal wandelroutes staat hier aangegeven, één daarvan is de North Engine Loop. Je hoeft echter niet de hele rondwandeling te maken, je kan op een eerder moment weer terug, zonder dezelfde weg terug te lopen. Kijk uit naar de jan-van-genten en scholeksters.



Bij Allihies ligt Ballydonegan Beach

De subtropische tuinen van Lauragh en Ardgroom

Nog een pareltje met mooie uitkijkjes over zee: Derreen Gardens in Lauragh. De bosrijke tuinen staan vol rododendrons en Nieuw Zeelandse boomvarens. Door het eigen microklimaat groeien hier prachtige subtropische planten en al wandelend door de tuinen kijk je uit over het water. Tien kilometer zuidelijker ligt Ardgroom, een klein en vrolijk geschilderd dorpje waar vissers graag komen en bezoekers steevast versteld staan door de schoonheid van de kustlijn. Naast café Village Inn heeft ook de Post Office een café.


Sláinte!















Wil je meer lezen over de Ierse westkust? Bekijk de inhoud van het boek Ierland. De Wild Atlantic Way.



Auteursbrief

Wil je de gratis auteursbrief What's the story? Verhalen van een Nederlandse in Ierland in je inbox ontvangen? Stuur een mailtje naar odeaanoost@gmail.com

De brief verschijnt 2 tot 3 keer per jaar.

692 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page