top of page
  • Writer's pictureLucy

Aan de Ierse oostkust: beklim Clogherhead


Op een uur van Dublin en drie kwartier onder de Noord-Ierse grens ligt Clogherhead, een oud vissersplaatsje dat vooral bekend is bij Ierse badgasten. Je kan er een duik in zee nemen maar dat vind ik veel te fris. Wij bezochten dit leuke plaatsje voor een wandeling over de landtong en volgden de Clogherhead Cliff Walk. Dit wandelpad loopt van het dorp langs steile kliffen naar de nabijgelegen haven van Port Oriel (Port Oirialla).

Met een slechts een licht klimmetje dwars door de knalgele gaspeldoorn kregen we geweldige uitzichten over de kustlijn. Toen we over het water keken zagen we een school bruinvissen (porpoise) vrolijk steeds boven water komen. Ze zijn kleiner dan dolfijnen en hebben een donkere, bijna zwarte kleur. De enorme dreigende donderwolk ging gelukkig net aan ons voorbij.

Clogherhead ligt aan de oostkust in het graafschap Louth. De plaats telt iets meer dan 2000 inwoners. Combineer het met een bezoek aan de stad Drogheda op een kwartier rijden.

Drogheda en de rivier de Boyne

Historisch gezien stond het dorp bekend als Clogher (Clochair) of Killclogher (Cill Chlochair) terwijl de landtong Clogher Head heette. Tegenwoordig heet de landtong nog steeds Clogher Head en het stadsland waarin ze zich bevinden heet Clogher. Bij eb is het mogelijk om over het strand te lopen tot aan de riviermonding van de Boyne. De landtong is ook de locatie van de Red Mans Cave, waar Cromwelliaanse soldaten naar verluidt een aantal katholieke priesters hebben gedood tijdens de Cromwelliaanse oorlogen van 1649.


Prachtig, die felgele gaspeldoorn! De plant groeit in heel Ierland en Groot- Brittannië. Het lijkt op brem, maar deze variant van de vlinderbloemenfamilie heeft stekels. De struik kan niet goed tegen vorst en gedijt hier goed vanwege de milde wintertemperaturen. De gele bloemen komen uit bruine peulen die openknappen als ze rijp zijn. Soms kan je ze horen openpoppen. Het geeft het een zoetige, kokosachtige geur af, maar let op, hij is giftig!


108 views0 comments
bottom of page