top of page
  • Writer's pictureLucy

De 5 leukste buurten van Dublin buiten het centrumDublin, de gezellige Ierse hoofdstad met live muziek, Georgian architectuur en supervriendelijke locals leent zich uitstekend voor een citytrip. Het centrum van Dublin is niet groot en in een paar dagen goed te bekijken. Als je de highlights als Trinity College, het Guinness Storehouse en Temple Bar hebt afgevinkt van je lijstje, ontdek dan deze vijf buurten. Het zijn oude volkswijken met een eigen karakter en zijn minder toeristisch dan het centrum. Vroeger waren dit zelfstandige dorpjes, die op den duur zijn ingelijfd door de stad. Deze vijf buurten zijn volgens mij de leukste, en ze zijn makkelijk van het centrum te bereiken.


1. Portobello

Studentikoos Portobello ligt ten zuiden van het centrum aan het Grand Canal. Je ziet overal laagbouw en arbeidershuisjes met vrolijke deuren. Op een mooie dag zit iedereen met een take away koffie op het gras aan het water. Het voetpad langs het kanaal wordt gretig gebruikt door joggers en wandelaars. Bestel je pint in de sfeervolle pub O’Connell. Hier komt een gemengd publiek van dertigers en bebaarde mannen met krant en een Guinness. The Barge is een grotere pub waar ze ook eten serveren (en cocktails), met knusse hoekjes en zitjes.

Leukste pubs: O’Connell, The Barge


2. De Docklands

In de Docklands komen oud en nieuw samen. De bruine bakstenen van de traditionele Ferryman pub vormen een bijzonder contrast met de glanzende kantoorramen. Grote IT jongens als Google en Facebook hebben hier hun Europese hoofdkwartier en dit heeft flink wat banen opgeleverd. Met de toestroom van expats is Dublin een internationale hotspot geworden, waarin je als niet-Engelstalige veel carrièremogelijkheden hebt. Loop langs de Liffey naar de Grand Canal Dock of bekijk de Docklands vanaf het water in een kajak of op een stand-up paddleboard.

Leukste pubs: The Ferryman en The Harbourmaster


Dublin Docklands

3. Stoneybatter

Iedere zomer organiseert deze oude volksbuurt een festival die inmiddels bekend is in heel Dublin. De hoofdstraat wordt afgesloten voor verkeer en alle ondernemers uit de buurt mogen een activiteit verzorgen, van treasure trails en bake offs tot muziek, film en een hondencompetitie. En natuurlijk lekkere eet- en drinkactiviteiten. Naast de buurt ligt moderne studentencampus Grangegorman, inclusief hurling- en voetbalvelden. Combineer je bezoek aan Stoneybatter met een ommetje over deze groene campus.

Leukste pubs: The Belfry en Walsh’s


Fudgekraampje in Stoneybatter


4) Clontarf

Clontarf is een duurdere wijk in het noorden van de stad, gelegen aan de baai van Dublin. De sterke getijden geven deze buurt twee gezichten. Bij laagwater valt het helemaal droog, en lopen mensen over de modderige grond. Bij hoog water zie je kano’s voorbijkomen en die hards zwemmen er naar hartenlust. Dubliners komen hier graag in het weekend uitwaaien op Bull Island, dat iets weg heeft van Schiermonnikoog. Een strand van vijf kilometer lang strekt zich voor je uit en kitesurfers vertonen hier graag hun kunsten.

Leukste plekken: Bull Island (met koffiekiosk) en de Red Stables in St. Anne’s Park


Clontarf in Dublin Bay


5) Glasnevin

Liefhebbers van geschiedenis zullen in Glasnevin de tijd vergeten. Je loopt tussen de Keltische kruizen en de graven van Ierse helden die voor vrijheid van het Ierse volk vochten. Combineer dit met een bezoek aan Kilmainham Gaol en je weet waarom de Ieren nog steeds anti-Engelse sentimenten hebben, en hun Paasopstand van 1916 jaarlijks herdenken. Kippenvel gegarandeerd! Grenzend aan de begraafplaats liggen de Botanische Tuinen, met de Victoriaanse kassen en meer dan 15.000 plant- en boomsoorten. De entree is gratis!

Leukste pubs: The Brian Boru, Bernard Shaw


Botanische tuinen in Glasnevin

Wil je meer weten over Dublin?

Het nieuwe reisboek “Dublin. De stad, bergen en zee.” gaat over de mooiste plekken in de stad, kustplaatsen en de Wicklow mountains. Het heeft meer dan 300 kleurenfoto’s, interviews en achtergrondverhalen.


Deze blog is ook verschenen op de site van Liefde voor Reizen199 views0 comments
bottom of page