top of page
  • Writer's pictureLucy

De 7 leukste plaatsjes rond Dublin

Updated: Oct 25

1. Dalkey

Dalkey is een pittoresk klein stadje op ongeveer 16 kilometer ten zuiden van het stadscentrum van Dublin. Het is onderdeel van County Dublin en staat bekend om zijn charme, prachtige omgeving (kust en dichtbij de Dublin Mountains) en historische betekenis.


Dalkey was ooit een belangrijk handelscentrum en een belangrijke haven voor de Dublinse regio. Tijdens de middeleeuwen was het een belangrijke vesting en de thuisbasis van Dalkey Castle, dat vandaag de dag een bezoekerscentrum en een toeristische attractie is. Dalkey ligt aan de kust en biedt een adembenemend uitzicht op de Ierse Zee. Er zijn prachtige wandelpaden langs de kustlijn, zoals de Dalkey Cliff Walk, en Killiney Hill. Voor de kust van Dalkey ligt Dalkey Island, een klein eiland dat bekend staat om zijn historische overblijfselen, waaronder een oud klooster en een Martello-toren uit de 19e eeuw. Het dorp zelf staat bekend om zijn gezellige sfeer en biedt een scala aan eetgelegenheden, variërend van traditionele Ierse pubs tot internationale keukens.


Bereikbaarheid: Dalkey is goed bereikbaar vanuit Dublin, met regelmatige treinverbindingen (DART trein) vanuit het stadscentrum. Dit maakt het een populaire bestemming voor dagtochten vanuit Dublin.

Zicht op Dalkey Island

Aan de zuidkant van Dalkey ligt Killiney Hill Park. Hier ligt een oude granietgroeve uit de 19e eeuw, die een van de populairste locaties voor rotsklimmen van Ierland is geworden. De Engelsen bouwden de steengroeve voor de aanleg van de twee grote pieren in Dun Laoghaire, wat toen Kingstown heette. Klimmers hebben nu keuze uit meer dan 350 routes, variërend in moeilijkheidsgraad, sommige behoren tot de moeilijkste single-pitch klimwanden. De steengroeve is 10 minuten lopen vanaf het DART-station.


2. Howth

Heerlijk uitwaaien en zeehonden spotten kan op het schiereiland Howth. De DART brengt je in een half uur van het centrum van Dublin naar de haven. Op het schiereiland zijn meerdere wandelroutes uitgestippeld, variërend van een half uur naar de vuurtoren tot 3,5 uur over het hele schiereiland. Vanaf de pier in Howth gaat een ferry naar Ireland’s Eye, een klein onbewoond eilandje waar grote kolonies zeevogels nestelen, waaronder de jan-van-gent. Een ruïne van een kerk en een Martellotoren uit 1803 verraden menselijke activiteit van lang geleden. Langs de kust van Groot-Brittannië en Ierland zijn meer dan 100 Martellotorens gebouwd om te kunnen verdedigen tegen een invasie van Napoleon. Een bezoekje met de ferry aan Ireland’s Eye geeft je een echt Ierse ervaring: frisse zeewind, een rotsig eiland en oude ruïnes.


3. Swords

Swords is niet zo toeristisch en dat is juist de charme. De gezellige winkelstraat loopt aan het einde uit in het kasteel van Swords of het gedeelte wat er van over is. Het kasteel werd rond 1200 gebouwd door de aartsbisschop van Dublin, John Comyn. Alhoewel vele keren uitgebreid en aangepast, is dit een heel aardig overblijfsel van het immense domein van de aartsbisschop. De toegang is gratis, en met mooi weer is het goed vertoeven aan een van de picknicktafels binnen de kasteelmuren. Het houtwerk, de mozaïeken vloer en glas-in-loodramen maken de gerenoveerde kapel een waar juweeltje. Verborgen, dat wel!


Swords maakt officieel deel uit van de stad Dublin. Het ligt zo’n dertien kilometer buiten het centrum, ten noorden van het vliegveld. Mocht je in de buurt zijn, dan raad ik aan een kijkje te nemen, de hoofdstraat heeft naast de kasteelruïne een aantal gezellige pubs, winkels en koffietentjes.


4. Dun Laoghaire (spreek uit: Dun Leerie)


Dublin is zowel aan de noord- als zuidkant omgeven door kleine vissersplaatsen die zich uitstekend lenen voor een paar uur uitwaaien, een ijsje eten, naar zeilbootjes kijken en genieten van een seafood platter. Een aantal van die plaatsjes heeft zo veel te bieden, dat met een beetje goed weer je er makkelijk een dag kan vertoeven. Zo’n pareltje is Dun Laoghaire. De DART brengt je hier met een klein half uur. Vroeger heette het plaatsje Kingstown, naar de Britse koning George IV, maar dit is later veranderd naar de oorspronkelijke Ierse naam dat ‘fort van Laoghaire’ betekent.

De DART brengt je van Tara station, Connolly Station of Pearse station in 25 minuten naar Dun Laoghaire. Stap uit bij Monkstown & Salthill om het stadje in te lopen (je bent binnen 5 minuten bij pubs en restaurants) of stap een halte verder uit bij Dun Laoghaire, dichter bij de oostelijke pier. Loop van het station langs het gietijzeren monument dat in 1900 is opgericht ter ere van Koningin Victoria. Na een flinke beschadiging door IRA sympathisanten is het mooi opgeknapt. De twee lange pieren zijn de populairste attractie en brengen je meer dan een kilometer de Ierse zee in. Kijk uit op zeilbootjes met een fish ’n chips of een softijsje van Teddy’s.


5. Skerries

Alhoewel Skerries zeer geliefd is bij de Ieren voor een dagtripje of vakantie, is het niet heel bekend onder toeristen, en dat terwijl het toch maar 35 minuten met de trein van Dublin is. Als je uit het treinstation komt, staat je eerst een verrassing te wachten: molens! Ze werden in de Middeleeuwen gebruikt voor het malen van graan en nu zijn ze mooi opgeknapt en beschermd als historisch erfgoed. In het hoofdgebouw vind je meer informatie en een koffiehoek, met mooi weer is het terras aan de achterkant open. De molenliefhebber kan een rondleiding boeken.

Vanaf het treinstation is het zo’n twintig minuten lopen naar Red Island. Red Island is een misleidende naam want het is een uitloper in zee, dat verbonden is met het vasteland. In de baai heb je volop keus aan cafés en restaurants (tip voor koffie is Goat in the Boat en voor lunch of diner de Blue Bar of Brasco’s) en Skerries heeft een aantrekkelijke kustlijn met speelvelden en een heerlijk strand om uit te waaien. Vanwege de ligging aan zee is ook dit plaatsje lang geleden als strategische plek ontdekt door de Vikingen. In de plaatsnaam zit een Scandinavische oorsprong: ‘Skerries’ komt van ‘skere’ dat rots betekent en ‘ey’ klein eilandje.


6. Bettystown


Bettystown is iets verder van Dublin gelegen, vanaf Dublin 1 kom je er met een uur met de bus. Het is een schattige badplaats met een aantal pittoreske traditionele cottages met rieten daken en een van de mooiere zandstranden. In december 2023 wordt pal aan zee een gloednieuwe bibliotheek annex activiteitencentrum geopend. Bij McDonoughs en Reddans kan je goed bijtanken (en bij Reddans lekker eten) na een strandwandeling. In het naburige Laytown heb je nog de gezellige Cottage Inn en hier is ook het treinstation. In Bettystown kom je met de bus (of auto).


McDonoughs pub

7. Malahide

Malahide is een gezellig havenstadje en het noordelijke eindpunt van de DART-lijn. Het kustplaatsje heeft een kasteel uit de 12de eeuw met een groot omringend parklandschap en cricketveld. Het kasteel zelf is niet groot maar ligt in een prachtig weidse omgeving. Je kan het alleen onder leiding van een gids bezoeken, en dit is de beste manier om de verhalen van de Talbot familie te horen die hier generaties hebben gewoond. De rondleiding brengt je langs de 18de-eeuwse collectie meubelen, door de mooie Great Hall met eikenhouten balken en door de met houtsnijwerk versierde Oak Room. In de tuin staat de fotogenieke ‘Victoria House’, een honderd jaar oude serre met vlindertuin. Kinderen kunnen raadsels oplossen in een uitgezette ‘fairy trail’.


Wandeltip: kustwandeling van Malahide naar Portmarnock


Vanaf het centrum van Dublin ben je met zo’n 40 minuten met de DART in Malahide. De wandeling van Malahide naar Portmarnock loopt vier kilometer langs de kust, langs parklandschap aan de ene kant en het strand aan de andere. Het brede geplaveide pad biedt genoeg ruimte aan joggers, mensen met kinderwagens en wandelaars. Naar keuze kan je de wandeling langer maken door het pad van Robswall Park Hillside te volgen, die een stukje landinwaarts loopt. Eenmaal in Portmarnock kan je nog 2,5 kilometer over of langs het brede strand te lopen. Op het strand zie je een bijzondere Martellotoren die is omgebouwd tot woning.

Het kasteel van Malahide90 views0 comments
bottom of page