top of page
  • Writer's pictureLucy

De ultieme road trip: West-Cork

Updated: Dec 29, 2020

Alhoewel Ierland maar twee keer zo groot is als Nederland lijk je eindeloze afstanden te kunnen afleggen. Maar zorg dat je in ieder geval een keer naar Mizen Head in West Cork rijdt.

Bestemming Mizen Head: een rit naar het meest zuidwestelijke punt van Ierland

In zo'n vier uur rij je van Dublin naar Cork, de tweede stad van Ierland. Een leuke en boeiende stad, maar voor deze road trip lieten we de stad achter ons en bezochten we de kleurrijke dorpen in het achterland, welkom in de county West Cork.  


En tel dan maar gerust een uur op om een klein stukje verder te rijden. De snelweg houdt op bij Cork en we reden verder op smalle, kronkelende eenbaanswegen. Maar het landschap beloonde onze inspanning; we werden omringd door bergen en groene heuvels. Maar je moet wel het weer mee hebben!


Onze route ging naar de dorpen Clonakilty en Skibbereen, waar je overal vrolijk gekleurde huizen ziet. In de pubs wordt chowder (vissoep) geserveerd en een goede pint Guinness. En deze plaatsen zijn beroemd om de live muzieksessies. Hierna maakten we een stop in de charmante plaatsjes Union Hall Village , Baltimore en Schull die prachtig aan een baai liggen, en aan de Atlantische Oceaan. Halla an bhail (gemeentehuis) in Clonakilty

Elke county in Ierland heeft een bijnaam, en die van Cork is Rebel County. Dit komt omdat vele opstandelingen in de tijd van de Engelse overheersing hier vandaan komen. De belangrijkste rebellenleider was Michael Collins, hij komt uit een klein dorpje vlakbij Clonakilty. Collins was voorman van de beroemde Paasopstand in 1916 die een aantal jaar later tot de onafhankelijkheid van Ierland leidde. Hij was pas 31 toen hij werd vermoord en is begraven in de begraafplaats Glasnevin in Dublin.


Ruige kliffen met de opspattende oceaan, bergen, bos, glooiende heuvels met boerderijen en zandstranden: het landschap van West Cork heeft zoveel te bieden dat het niet zo gek is dat dit de meest bezochte county is van Ierland. De route langs de kust heet ook wel de Wild Atlantic Way en beslaat de hele west en zuidwestkust van het land. Hier zijn wel honderden road trips te bedenken dus! 


225 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page