top of page
  • Writer's pictureLucy

Dublin fietsstad?

Updated: Jul 22, 2018

De meningen zullen hierover verschillen, maar als je uit Nederland komt is Dublin bepaald geen fietsstad.


Als Amsterdammer was ik verwend, overal fietspaden en een helm was niet nodig. In Dublin is dat helaas anders, de meeste fietsers die je hier ziet zijn sportievelingen die het aandurven het verkeer te trotseren. Helm en een geel hesje zijn standaard uitrusting.


Dublin kan behoorlijk heuvelachtig zijn dus je ziet voornamelijk mountainbikes en racefietsen. De fiets op de foto is van het Dublin Bikes systeem, waar vooral studenten en toeristen gebruik van maken. Voor 25 euro per jaar heb je toegang tot de fietsjes, je kan ze oppikken en terugzetten op een van de vele stations.


Iets wat je nauwelijks in Nederland ziet en veel in Groot-Brittannië en Ierland is een fel debat tussen automobilisten en fietsers in de media. Automobilisten verwijten fietsers dat ze roekeloos zijn. Fietsers klagen dat het te onveilig is. Ik schaar me achter de fietsers, wekelijks lees ik dat er ergens in het land iemand is omgekomen, alleen maar omdat hij of zij naar werk of naar huis fietste.


Gelukkig is het busnetwerk in Dublin uitstekend en daar maak ik met mijn leap card dankbaar gebruik van. En omdat ik centraal woon, kan ik naar de meeste bestemmingen lopen, zelfs naar mijn werk!

De Ierse OV-chipkaart

105 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page