top of page
  • Writer's pictureLucy

Dublin's hidden gem: langs het Royal Canal

Updated: Dec 1, 2020Ze zeggen dat de Royal Canal Way een van de best bewaarde geheimen van Dublin is. De Royal Canal heeft geen glamour en is niet toeristisch, maar biedt 144 kilometer heerlijk wandelen langs groen, water en zwanen. Het jaagpad loopt langs het kanaal tussen Dublin en Longford en geeft een mooi inkijkje in Ierland’s verleden. Sommige bruggen zijn meer dan 200 jaar oud en er staan nog gebouwen uit het jaar 1200. Onder Deey Bridge bij het 13de sluisje in Leixlip zou het spoken, en de oude binnenschippers durfden daar niet aan te meren om te overnachten.Het centrum van Dublin wordt aan de zuidkant begrensd door het Grand Canal en aan de noordkant door het Royal Canal. Langs beide kanalen lopen wandel- en fietspaden. Voor wie het wil kan uren kanaalwandelen, midden in de stad maar weg van het verkeer. Voor een etappe van een uur kan je de route beginnen in de wijk Drumcondra en lopen tot Broombridge. Bij het sluisje in Drumcondra staat het beeld van de dichter Brendan Behan die op een bankje in gesprek is met een duif. Tussendoor kan je van kant wisselen door over de sluisjes te lopen. In Broombridge kan je de LUAS terug naar het centrum nemen.Het Royal Canal is in 1790 gebouwd voor transport van goederen en passagiers tussen de rivier de Liffey in Dublin naar Londford. Tegen het einde van de 20ste eeuw is het in onbruik geraakt en na de restauratie van de sluizen en het jaagpad wordt het nu gebruikt om langs te fietsen of wandelen. Of lekker van het zonnetje te genieten.

Tijdens je wandeling kom je langs iconische gebouwen, zoals Croke Park Stadium en de middeleeuwse ronde toren van Glasnevin Cemetery. Sommige plekken herinneren aan de droevige geschiedenis van de Grote Hongersnood waarbij uitgehongerde families dagen langs het kanaal liepen voor de boot richting de Verenigde Staten of Canada. Het monument van de bronzen schoentjes herinnert hieraan.Wil je meer weten over Dublin?

Het nieuwe reisboek “Dublin. De stad, bergen en zee.” gaat over de mooiste plekken in de stad, kustplaatsen en de Wicklow mountains. Het heeft meer dan 300 kleurenfoto’s, interviews en achtergrondverhalen.208 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page