top of page
  • Writer's pictureLucy

Dublin, stad van de Vikingen

De Vikingen hebben Dublin rond 795 gesticht aan de oever van de rivier de Liffey.

De Vikingen stonden bekend om hun gewelddadige strooptochten in de achtste, negende en tiende eeuw. Met snelle boten gingen ze langs de kusten van Europa en Noord-Amerika. York in Noord-Engeland is een Vikingen-stad en ook Dublin was ooit een nederzetting van de Vikingen.


Toen in 2003 het warenhuis Dunnes haar winkel aan de South Great George's street wilde uitbreiden ontdekte men iets bijzonders bij een opgraving: de lichamen van vier jonge mannen, rond de twintig jaar.


Het waren Vikingen die tussen 670 en 882 begraven moesten zijn. Om dit te kunnen bepalen gebruikten ze een techniek die de hoeveelheid koolstof in de botten vaststelt. De ontdekking liet zien dat de Vikingen wellicht eerder aanwezig waren dan aanvankelijk gedacht, rond 795.


De opgraving bevestigde het belang van archeologisch onderzoek bij nieuwbouw. Ook liet het zien dat Dublin's geschiedenis nog altijd kan 'veranderen'.


De reizen en veroveringen van de Vikingen

In het Nationaal Museum van Ierland kan je opgravingen van de Vikingen bekijken en in het museum Dublinia kan je ervaren hoe is het is een Viking te zijn.


Dublin. De stad, bergen en zee

In oktober verschijnt mijn boek over Dublin en omgeving. Lees hoe je de grote attracties beter links kan laten liggen en hoe je het echte Dublin leert kennen. Inclusief de kustplaatsjes en de Wicklow Mountains. Reserveer een exemplaar via deze link.
564 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page