top of page
  • Writer's pictureLucy

Een nieuwe president voor Ierland?

Updated: Jul 20, 2018

De huidige president Michael Higgins is heel populair. Waarschijnlijk zal hij in oktober moeiteloos zijn tegenstanders verslaan.

Ierland is een parlementaire republiek, het heeft geen koningshuis zoals wij dat hebben maar ze hebben een president als staatshoofd, die vooral een ceremoniële functie heeft. In oktober mogen de Ieren een nieuwe president kiezen, of de huidige Michael Higgins nog een tweede termijn van zeven jaar geven.


Michael Higgins komt uit Limerick en is populair bij jong en oud. Voor aanvang van belangrijke rugbywedstrijden schudt hij de spelers allemaal een hand en omdat hij heel klein is en de spelers enorme mannen zijn, ziet dat er grappig uit. En hij krijgt alle respect van ze.


De belangrijkste partijen Fine Gael, Fianna Fail en de Labour Party (Higgins' partij) steunen zijn herverkiezing, maar de ook populaire partij Sinn Fein, die uit de IRA is voortgekomen, zal met een tegenkandidaat komen. De mensen zullen straks direct op een kandidaat stemmen.


De laatste jaren maakt Ierland grote sociale veranderingen door. Het gezag van de katholieke kerk wordt minder, en het volk heeft in referenda gekozen voor het homohuwelijk en een versoepeling van de abortuswet.


Wie de tegenkandidaat van Sinn Fein wordt, weten we nog niet, maar toen Higgins in 2011 president werd, had hij maar liefst zeven kandidaten verslagen. Het ziet ernaar uit dat hij in oktober opnieuw zal winnen.

105 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page