top of page
  • Writer's pictureLucy

Ierse muziek bij Leo Blokhuis!


Ik mocht zowaar met Leo Blokhuis babbelen over muziek uit Ierland. Op zondagavond besteedt hij in zijn programma op radio 2 aandacht aan muziek van over de hele wereld. Nu ben ik een groot fan van 'oldies' als Luke Kelly en Liam Clancy dus ik had mijn lijstje al snel klaar.


'Dit zijn ze Leo, niets meer aan doen!' ‘Nee’, zei hij, ‘heel leuk die oldies van jou, maar ik wil muziek van nu hebben!’ Hier moest ik even wat meer onderzoek voor doen. Ook dat bleek niet erg moeilijk, Ierland is nu eenmaal een fantastisch muziekland en brengt stuk voor stuk geweldige nummers voort. Zelfs de straatmuzikanten zijn van een professioneel hoog niveau. Het Parool kopte laatst: ‘In Dublin is straatmuziek geliefd en overal – waarom in Amsterdam niet?’


Toen ik snel op een rijtje wilde hebben wie nu hot & happening is in de Ierse muziekscene keek ik naar de prijsuitreiking van de Irish Choice Awards; prijzen die elk jaar in Dublin worden uitgereikt aan Ierse artiesten. Fontaines dc, CMAT, Cian Ducrot en Moncrieff vielen in de prijzen, allemaal jonge artiesten die niet al te lang geleden zijn doorgebroken.


Toch had ik er stiekem ook een ouder liedje tussen gezet van de zanger en gitarist John McGlynn. Hij was een van de originele zangers die Riverdance begeleidde en zingt ook in het kippenvelkoor Anuna, waar mannen en vrouwen acapella Gaelic liedjes zingen. Hij is een beetje een oldie van nu. Een oudere jongere, zouden Koot en Bie zeggen. Ik stuurde mijn zorgvuldig gekozen liedjes van Fontaines dc, CMAT, Cian Ducrot, Moncrieff en McGlynn op en wachtte af.... Wat denk je? Ze kozen voor McGlynn met zijn liedje 'If all she has is you'. Lang leve de oldies!


Dit is het lijstje van mijn mooiste Ierse liedjes, wellicht niet aan Leo besteed, maar ik kan hem hier mooi delen ;-)


Georgie Boy – Jack L.

Fisherman’s Blues - The Waterboys

Haunted by the ghost – Sinead O’Connor & Shaun MacGowan

Rainy night in Soho – The Pogues

Way down South – The Young Folk

Lucy Jones – Aslan

The hot asphalt - The Dubliners

In the Rare Old Times - The Dubliners

Raglan Road - Luke Kelly

Black is the colour - Christy Moore

Oró Sé do Bheatha 'Bhaile - The Dubliners

Grace – Jim McCann

Spancill Hill – The High Kings

The Foggy Dew – The Chieftains & Sinead O’Connor50 views0 comments
bottom of page