Lucy
Ik vertrek: Dirk & Giny begonnen een B&B in Donegal
Updated: Nov 12

Ondanks dat Dirk en Giny een goede baan in Nederland hadden, een mooi huis en lieve kinderen lonkte het avontuur. Ze verhuisden in 2020 naar het platteland van county Donegal en openden enkele jaren daarna een Bed & Breakfast. Ze wonen behoorlijk afgelegen: een adres hebben ze feitelijk niet, de postbode kent ze persoonlijk en het grootste dorp ligt op 25 minuten rijden. “Het Ierse platteland is echt veel relaxter dan Nederland, we staan later op, doen rustig aan en we trekken geen agenda’s meer om met vrienden af te spreken. Hier geldt: een afspraak maak je met je huisarts, niet met je vrienden.” Hoe kwamen jullie ertoe naar Ierland te verhuizen? "Giny was de laatste jaren secretaresse in de geestelijke gezondheidszorg voor de gemeente Rotterdam en ik werkte als ZZP-er voor de gemeente Amsterdam, als ICT-Servicemanager. Daarvoor werkte ik in verschillende ICT functies voor bedrijven als Nokia, Heineken, RBS en Enertel. Kortom, we hadden het goed, mooi huis, geweldige kinderen en konden doen en kopen wat we wilden. Maar we voelden ons het prettigst wanneer we in Wales, Schotland of Ierland waren. Uit dat gevoel kwam een droom voort om ‘ooit’ in Ierland een B&B te starten. Die droom vormde zich in de loop der jaren tot een plan, dat ik uitwerkte naar een echt business plan, waarmee we naar een Ierse bank stapten. De manager was onder de indruk, maar vertelde direct dat het sinds de crash van de Celtic Tiger eigenlijk onmogelijk was om geld te lenen zonder een jarenlange geschiedenis met maandelijks salaris in Ierland. Zelfs als je 50% eigen geld meebrengt… Na een heleboel keren slikken en plannen wijzigen hebben we besloten om kleinschaliger te denken. Waarom niet een vervroegd pensioen in een minder groot huis, met maar een paar B&B kamers, en dan alleen in de zomermaanden? Uiteindelijk vonden we een huis in Fanaboy, Donegal, met uitzicht op de Derryveagh bergketen en met Errigal als hoogste punt. Helemaal niet klein (200 m2), maar erg betaalbaar en WAT een locatie!"

Tegen welke dingen liepen jullie aan bij de verhuizing en hier een leven opbouwen? "De Ierse manier van omgang en werken verschilt behoorlijk van de Nederlandse. Afspraken maken bijvoorbeeld. Verwacht van de gemiddelde handyman niet dat hij stipt op tijd is en dagen van acht uur maakt. De plaatsing van onze keuken kon bijvoorbeeld in minder dan drie dagen, maar de beste man had het niet druk, dus hij heeft het over vijf dagen uitgesmeerd. Het fijne daarvan is dat je in de loop der tijd zelf ook steeds meer onthaast. Wanneer wij nu op bezoek in Nederland zijn verbazen we ons over de gejaagdheid die iedereen lijkt te voelen.
Een van de redenen om de B&B te starten was dat we bang waren om op het platteland ons contact met de wereld te verliezen. Daar was geen sprake van. Binnen een paar weken kenden we al onze buurtgenoten bij naam en hoorden we de verhalen van de verschillende families die hier al generaties wonen. Toen we vertelden dat het zo fijn was om zo verwelkomd te worden, als buitenlandse nieuwkomers, kregen we als antwoord dat het juist een voordeel was om geen geschiedenis te hebben. Zo kon iedereen met ons praten zonder oud zeer van ouders of grootouders in het achterhoofd. Echt vervelende dingen hebben we niet meegemaakt, maar het is lastig dat vakmensen zoals elektriciens schaars zijn. We hebben zelfs nu nog een paar klussen die wachten op afronding, maar we horen dat ook veel om ons heen. Door Covid-19 liep onze start ook een flinke vertraging op. We tekenden de koopovereenkomst in oktober 2019, maar de overdracht was door COVID-19 pas in juni 2020. De B&B konden we pas in het voorjaar van 2022 starten.
Wat vind je de opvallendste verschillen tussen Nederland en Ierland? Ierland, met name buiten de grote steden, is echt veel relaxter dan Nederland. Je staat later op, doet rustig aan en als je wat met iemand afspreekt, dan is het tijdstip flexibel. Een Ierse vriend leerde ons: een afspraak maak je met je huisarts, niet met je vrienden. Een megagroot verschil is de rust. Het grootste dorp in de buurt is Dungloe, op ongeveer 25 minuten rijden met 1.200 inwoners. Maar dat heeft dan wel een Lidl, Aldi, SuperValu en een bouwmarkt. Die rust en ruimte zie je ook aan het feit dat we geen feitelijk adres hebben. Ons huis staat aan een naamloze weg en heeft geen huisnummer. De postbode kwam zich toen we hier introkken aan ons voorstellen, zodat hij wist wie hier nu woonde. Om zijn werk en dat van alle andere bezorgers makkelijker te maken heeft elk huis in Ierland sinds een aantal jaren een eigen EIR-code. Die van ons is F92XY66. Tik dat in in Google Maps en je staat bij ons voor de deur. Kan je iets vertellen over de omgeving?
De vele stranden hier zijn schitterend en hebben volop grote golven voor surfers, verborgen grotten en mooi uitzicht op de eilandjes. Ontdek hier ook Poisoned Glen, de schitterende vallei bij Dunlewey, tegenover Errigal.
De Derryveagh Mountains zijn een bergketen in het noordwesten van Ierland en maken deel uit van het grotere Bluestack Mountains, dat zich uitstrekt over delen van county Donegal. De Derryveagh Mountains zijn bekend om hun ruige schoonheid en prachtige landschappen, en ze zijn heel populair bij wandelaars en natuurliefhebbers.
Errigal is de hoogste piek in de Derryveagh Mountains en is tevens de hoogste berg in county Donegal. De berg staat bekend om zijn opvallende kegelvormige top en wordt vaak beschouwd als een van de meest iconische bergen van Ierland. Errigal is 751 meter hoog en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen, meren en de Atlantische Oceaan. Het beklimmen van Errigal is een populaire activiteit voor avontuurlijke bezoekers, er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar om de top te bereiken.
Verken in de omgeving van de Derryveagh Mountains ook het mooie Glenveagh National Park, een geweldige plek om te wandelen, vogels te kijken en te genieten van de Ierse wildernis.
Kijk voor de B&B van Dirk & Giny op www.errigalview.com