top of page
  • Writer's pictureLucy

In Ierland spreken ze toch Engels, of Iers?

Updated: Nov 29, 2020

Met de 'g' klank lijkt het Iers meer op het Nederlands dan het Engels.

Iedereen in Ierland spreekt Engels, maar Iers is officieel de eerste taal. In Dublin zie je plaatsnamen in zowel het Engels als het Iers en in de bus worden de haltes ook in het Iers omgeroepen. De klanken lijken in het niets op Engels, en wel op het Welsh en het Schots. En de harde 'g' klank lijkt zelfs een beetje op het Nederlands.Op school is Iers een verplicht vak, en de politieke partij Sinn Fein probeert het Iers nu ook in Noord-Ierland (Verenigd Koninkrijk) meer door te voeren. In sommige gebieden langs de westkust wordt alleen Iers gesproken, als je daar Engels spreekt kijkt men je raar aan. Omdat de overheid de Ierse identiteit wil beschermen krijgen deze gebieden een speciale subsidie maar ze nemen in omvang af.

Het Iers heeft haar wortels in het Gaelic, de taal van de Kelten. Het is een eeuwenoude taal, die samen met de Baskische taal de enige taal was die vóór het Romeinse Rijk werd gesproken. De Kelten komen oorspronkelijk uit centraal Europa en sloegen op de vlucht voor de eerste volken die paarden hadden. Ze vluchtten naar de rand van Europa, en daarom vinden we nu sporen in Noord-Spanje, Portugal, Wales en Ierland.Toen ik net in Dublin was kon ik de mensen nauwelijks verstaan (ik dacht dat ze Engels zouden spreken!). Ze spreken Engels met een Dublins accent. Nu ik eraan gewend ben vind ik het een leuk accent, en de uitdrukkingen zijn helemaal grappig.

Bron foto: www.tenontours.com
Mijn favoriete Dublin slang:

What's the craic?

- Hoe gaat het/heb je nog nieuws?

What's the story?

- Hoe gaat het/heb je nog nieuws?

That's gas!

- Dat is grappig!

You're /it's grand.

- Geen probleem/geeft niet.

He's/She's away with the fairies

- Hij/zij is niet helemaal lekker.


Wil je meer weten over Dublin?

Het nieuwe reisboek “Dublin. De stad, bergen en zee” gaat over de mooiste plekken in de stad, kustplaatsen en de Wicklow mountains. Het heeft meer dan 300 kleurenfoto’s, interviews en achtergrondverhalen.

4,939 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page