top of page
  • Writer's pictureLucy

Jorgen Hartogs over stadsgids zijn in Ierland

Updated: Jan 18, 2021

Veelzijdig stadsgids Jorgen Hartogs verhuisde al heel wat jaren geleden van het Limburgse Wessem naar Ierland. Zijn start in Dublin was niet om over naar huis te schrijven maar inmiddels woont hij al twintig jaar in County Limerick. Jorgen heeft alles geleerd wat er te leren valt op het gebied van geschiedenis en folklore en organiseert sinds kort wandeltoeren in Limerick en Adare. De coronacrisis gooide zijn werk volledig overhoop en het toerisme heeft een heel harde klap gekregen. Ik ken Jorgen als collega reisleider en mede gepassioneerd liefhebber van Ierland en vroeg hem naar zijn plannen voor dit jaar.Kan je iets vertellen over hoe je in Ierland terecht bent gekomen?

Ik heb eerst bij UPS gewerkt in Herkenbosch en had daar collega’s uit Armagh en Tyrone. Mijn beste vriend toen ik opgroeide was uit Kilkenny en als U2 fan had ik altijd al een wens Ierland te zien. Na jarenlang heen en weer gereisd te zijn zag ik een advertentie binnen UPS voor “customer advisor” in Dublin. Ik dacht dat het een goede carrièrekans zou zijn en verkocht alles in mijn appartement in Roermond. Uiteindelijk was UPS in Dublin niet de juiste keuze, maar 20 jaar later ben ik nog altijd hier.


Wat is je achtergrond en beroep?

Ik heb een opleiding gevolgd tot maritiem officier, maar dat was niets voor mij. Omdat ik al sinds mijn twaalfde in de keuken werkte besloot ik een koksopleiding te doen en uiteindelijk kwam ik terecht in de logistiek, omdat mijn toenmalige vriendin vond dat ik te veel van huis weg was. In Ierland begonnen als customer advisor, maar ook dat was niets voor mij. In de avonduren heb ik een accountancy diploma behaald en diverse diploma’s in informatica, alsmede een diploma in folklore in UCD. Zo kwam ik in technische support en financiële functies terecht, wat uiteindelijk leidde tot een baan bij een bank in Belfast en Glasgow.


In Dublin, Belfast en Glasgow werkte ik als stadsgids in het weekend om mijn inkomen wat aan te vullen en de vele cursussen te kunnen betalen. Via een baan bij Apple kwam ik in Cork terecht waar ik uiteindelijk in de avonduren een MA en hoger diploma in geschiedenis en folklore heb gehaald. Toen was het tijd om daar iets mee te doen en zo ben ik begonnen om van het gidsen mijn beroep te maken, wat ik nu negen jaar doe. Ik verzorg wandeltoeren in Adare en Limerick, werk als gids voor bustoeren in England, Ierland, Schotland en Wales, en nog veel meer. Daarnaast ben ik de secretaris voor West Limerick Toerisme en werk ik samen met Failte Ireland en de Limerick City en County Council.


Hoe heeft het afgelopen jaar (2020) voor jou uitgepakt? Zijn er ook onverwachte positieve dingen op je pad gekomen?

2020 was een raar jaar. Ik had mijn agenda vol van maart tot eind november met maar vier dagen rust: het beloofde een zeer goed jaar te worden. Ook was het behalen van mijn busrijbewijs gepland voor 2020 en het behalen van een SPSV-bewijs. Zelfs financiën voor een voertuig waren geregeld. Covid bracht een eind aan al die dromen, maar ik heb het jaar benut met het volgen van cursussen. Ik hoop dit jaar mijn eigen voertuig te hebben en ben beter voorbereid dan ooit.


Welke activiteiten staan voor jou op de planning voor dit jaar?

Ik heb meerdere langere toeren gepland staan en hoop dat die doorgaan. Daarnaast ga ik dit jaar opnieuw proberen een SPSV- en busrijbewijs te halen en hopelijk ook een voertuig te regelen. Ook zijn de wandeltoeren in Limerick en Adare een succes geworden. Vooral bij Ieren die nu meer geïnteresseerd zijn in hun eigen land. Stadswandelingen in het Duits en Nederlands gaan misschien meer in trek zijn in het nieuwe jaar.


Heb je tips voor mensen die Ierland willen bezoeken?

De beste tip doe ik kan geven is goed te overleggen wat je wilt. Ben je een avontuurlijk type? Wil je gaan shoppen? Cultuur snuiven? Het is belangrijk te weten wat je wilt en dat je niet te veel plant in één week. De infrastructuur in Ierland is anders dan men gewend is in Nederland of België. Ik raad vaak aan Dublin, Cork en Belfast te negeren, want vanuit Nederland kun je gemakkelijk een weekendje naar de drie grotere steden vliegen, maar andere hoeken van het land komt men niet zo snel. Ook steden als Kilkenny, Waterford en natuurlijk Limerick zijn het ontdekken waard en ik zou alleen in de stad Limerick al een programma voor twee weken kunnen organiseren. Er is zo veel te zien en te ontdekken. Als je met de auto onderweg bent zou ik twee of drie dingen per dag plannen, niet meer. Dat geeft je de tijd onderweg te stoppen. En je bent ’s avonds ook nog fit om een pub te bezoeken of een theater. Kijk ook eens naar minder bezochte delen van Ierland zoals het Flying Boat Museum in Foynes, waar de Ierse koffies vandaan komen, de Kerry Cliffs, Lough Gur, etc. En vooral: doe het rustig aan. Ierland heeft een heel ander tempo dan Nederland of België.Heb je ideeën over hoe duurzaam toerisme in Ierland eruit moet zien?

Ik ben jaren geleden al begonnen zo min mogelijk uit te printen en heb visitekaartjes van gerecycled papier. Daarnaast heb ik de keuze gemaakt om samen te werken met een bedrijf hier in Limerick dat een boompje plant voor iedere toer die ik doe. Zo zijn al mijn wandeltoeren “carbon neutral”.


Auteur: Lucy Deutekom

144 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page