Lucy
Rugby, veel leuker dan voetbal!
Updated: Sep 9, 2019
Op dit moment is de Six Nations aan de gang, een belangrijke rugby-competitie waar Ierland aartsvijand Engeland wil verslaan.

Ik hoor van steeds meer mensen die niet van voetbal houden dat ze wel graag naar rugby kijken, en dat geldt ook voor mij. Als je in Ierland woont kan de sport je bijna niet ontgaan. Het kleine landje staat derde in de wereld (na Nieuw-Zeeland en Engeland). Een plek waar ze trots op zijn!
In de Six Nations spelen zes Europese landen: Ierland, Engeland, Schotland, Wales, Italië en Frankrijk. Engeland is op papier het sterkst in deze competitie en ook Frankrijk is een geduchte tegenstander. Het land dat de meeste wedstrijden wint, wint de beker en als het alle wedstrijden wint, is dat een Grand Slam. Vorig jaar was Engeland de winnaar maar omdat ze in de finalewedstrijd van Ierland verloren behaalden ze niet de Grand Slam.

In 2000 werd Italië aan de competitie toegevoegd, wat de naam in de Six Nations Championship veranderde. Helaas voor Italië heeft het de laatste 16 jaar de Wooden Spoon gewonnen, een titel die naar het minst scorende team gaat.
En wat maakt rugby leuker dan voetbal? Ten eerste zie je niet de miljoenendeals van het voetbal bij rugby. Veel spelers spelen hun hele carrière bij de club waar ze begonnen zijn. Ook zie je geen theatrale valpartijen in een rugby-wedstrijd om een penalty uit te lokken. Als een rugbyspeler medische assistentie krijgt, dan is er echt wat aan de hand. Een gebroken sleutelbeen op z'n minst! Ook vind ik rugby dynamischer om naar te kijken, er gebeurt meer op het veld.
De sport lijkt agressief en dat is het in zekere zin ook, maar de spelers zijn aan talloze regels gebonden. Je mag een andere speler tackelen (naar de grond werken) maar alleen door je armen om zijn middel te slaan. De fysieke contacten lijken lukraak maar zijn uiterst gecoördineerd, anders zouden er te veel blessures ontstaan. De scheidsrechter krijgt overigens het grootste respect van de spelers, in discussie gaan met de scheids is not done.
Op 17 maart speelt Ierland de laatste wedstrijd van de competitie. Dit is mogelijk de beslissende wedstrijd die Engeland dan wel Ierland als winnaar bepaalt. Diezelfde dag is het toevallig ook Ierlands nationale feestdag, St. Patrick's Day. De straten in Dublin zullen dubbel zo groen kleuren.

Een scrum.

In 2009 won Ierland de Grand Slam.
Zie ook: